Røykeslutt

Tobakk inneholder svært skadelige og vanedannende stoffer og det er vitenskapelig bevist at alle former for tobakk forårsaker helseproblemer som kan resultere i død eller permanent uførhet. Hvis du er en røyker er du betydelig mer utsatt for alvorlige sykdommer som kreft, hjerte-og karsykdommer, slag, emfysem og mange dødelige og ikke-fatale sykdommer som kan betraktelig redusere røykerens livskvalitet.

Selv om det er mange gode grunner for røykeslutt, er det ikke alltid så enkelt å stumpe røyken. Det er ofte to grunner til at røykere ikke klarer å slutte å røyke; mangel på vilje og nikotinavhengighet. Våre tips og Zyban Generiske hjelper deg med å slutte å røyke.

Zyban generisk pakke og blemme
Zyban Generisk 150mg
€51.79
Kjøp nå

Fordeler ved å slutte å røyke

Sigaretter inneholder nikotin, et vanedannende stoff som gjør det vanskelig å permanent slutte å røyke. Det finnes utrolig mange røykeslutt fordeler, slik at du unngå farer for en rekke kritiske og langsiktige helseproblemer, deriblant:

 • Ulike typer kreft
 • Ulike hjerte- og karsykdommer
 • En rekke lungesykdommer
 • Slag
 • Impotens
 • Infertilitet
 • Blindhet
 • Osteoporose
 • Magesår
 • Fremskynder aldringsprosessen

I følge WHO er det 5,4 millioner mennesker som dør hvert år som et resultat av aktiv og passiv røyking. Røyking vil ikke bare øke din dødelighet, men som røyker vil du også redusere din livskvalitet betydelig. Studier viser at røykere er mer utsatt for kroniske og langvarige helseproblemer gjennom livet enn ikke-røykere. Så selv om en sigarett ikke vil ta livet av deg, vil det i lengden føre til smertefulle sykdommer og et redusert immunforsvar.

Røykestopp vil også gir deg mange helsefordeler og det skjer mye positivet med kroppen din. Noen enderinger vil du merker kort tid etter, mens andre vil du merke seinere. Når du føler deg motivert nok, kan du sette et tidspunkt for å slutte å røyke for godt. Røykeslutt er noe du gjør for deg selv for resten av livet og røyksuget vil avtar med tiden. Dermed jo lenger tid du klarer deg, desto sjeldnere vil du kjenne suget og veien til røykestopp vil bli lettere.

Passiv røyking: Når dine valg skader andre

Passiv røyking er når man selv ikke røyker, men puster inn røyken fra andre som røyker, frivillig eller ufrivillig. Ofte referert til som andrehåndsrøyking. Det kan ikke alltid sees eller lukte, i tillegg til at det kan holde seg i luften i opp til 2,5 timer. Og man blir utsatt for de samme helseskadelige stoffene som ved aktiv røyking. Alle som puster inn tobakksrøyken har økt risiko for å utvikle de samme sykdommene som røykere. Det kan derfor ikke være et spørsmål lenger om at å innføre røykeloven i 2004 var en riktig avgjørelse. Den førte til at flere sluttet, og selv om noen valgte snus i stedet, så var de i det minste røykfri.

Tobakksrøyk består av en 4000-7000 forskjellige kjemiske stoffer og minst 80% av tobakksrøyken er usynlig. Røyken som kommer ut fra sigaretten til omgivelsen, inneholder høyere konsentrasjoner av giftstoffer enn den røyken som pustes inn når man tar et trekk fra sigarett. Det betyr at dersom man ved passive røyking får i seg en mengde nikotin som tilsvarer aktiv røyking av 1 sigarett. Tredjehåndsrøyk utgjør også helserisiko som er tobakksrøyk som fester seg til innendørs overflater og senere avgis til inneluft.

Virkningene av passiv røyking er så alvorlige at de kan være like sterke og dødelig som bivirkninger av vanlig røyking. Som en ikke-røyker, kan noen av virkningene av passiv røyking være:

 • Hjerte- og karsykdom og negative virkninger på sirkulasjonssystemet, som kan føre til økt risiko for hjerteinfarkt og hjertesykdom.
 • Kreft – passiv røyking kan resultere i en kraftig risikoøkning for å få kreft. Kreft som assosieres med passiv røyking er lungekreft, brystkreft hos kvinner, nyrekreft og i tillegg hjernesvulster.
 • Sykdommer i luftveiene i tillegg til problemer med øre, nese og hals. Fra astma til kontinuerlig hosting, kortpustethet og tett nese.
 • Prematur fødsel eller lav fødselsvekt hos gravide kvinner. Kan også påvirke utviklingen av et voksende, ufødt foster på en negativ måte.

Barn og passiv røyking

Da passiv røyking har en stor innvirkning hos vokse, har den enda flere negative og skadende innvirkninger på barn. Grunnen til dette er at barn fortsatt er under utvikling og vekst, og er derfor mer sensitive for den passive røykingen forårsaket av røykere. Barn er spesielt sårbare for tobakksrøyk, siden lungene og immunsystemet deres ikke er ferdig utviklet. Dermed puster de fortere enn voksne og får i seg mer røyk.

Barn som utsettes for passiv røyking utvikler oftere pusteproblemer og astma, enn andre barn. De får også hyppigere og sterkere astmaanfall. Tobakksrøyken gjør at slimhinnen i luftveiene til barn blir mer mottakelig for infeksjoner, og barn som vokser opp i et røykfylt miljø har derfor økt risiko for luftveisinfeksjoner som bronkitt og lungebetennelse. Spedbarn som utsettes for passive røyking, har økt risiko for krybbedød og plutselig spedbarnsdød. Så husk at hver gang du tenner en sigarett, setter du ikke bare deg selv i fare, men også alle andre rundt deg også. Barn har rett til røykfritt miljø og de har rett til å be de voksne om å stumpe røyken. Du som røyker har et ansvar både for deg selv og alle rundt deg.

Kan røyking og passiv røyking forårsaker impotensproblemer?

Ja, ofte assosieres røyking med kreft og andre alvorlige sykdommer, men røyking og passiv røyking kan også fører til farlige sykdommer som impotens, infertilitet og for kvinner kan røyking økte smerter ved menstruasjon. Røyking er midlertid den viktigste faktoren som du har kontroll over, og som kan hjelpe deg mot impotensproblemer. Nikotin gjør at blodårene trekker seg sammen, som fører til at det strømmer mindre blod til penis under ereksjon. Det har også vist seg at røyking gir dårligere sædkvalitet. Skulle du oppleve impotensproblemer eller har dårlig sæd, kan du først prøve med å slutte å røyke, før du tar i bruk andre metoder.

For menn er ereksjonsproblemer et hyppig problem for langstidsrøykere. Det er særlig tre grunner til at røyking fører til ereksjonsproblemer. Røyking fører til aeteriesklerose, eller såkalt åreforkalkning. Dette gjør at mindre blod kan strømme til penis, og potensielt føre til impotens. Nikotin vil også gjøre at blodårene trekker seg sammen, som igjen vil gjøre at mindre blod vil kunne strømme til penis. Når man får ereksjon, er det klaffer som hindrer blod i å strømme ut igjen, men nikotin vil kunne hindre disse klaffene fra å virke som de skal og penis vil ikke kunne holde på blodet og ereksjonen blir dermed mer kortvarig. Røyking vil kunne redusere fruktbarheten hos både menn og kvinner. Aktiv og passiv røyking over lengre tid vil for kvinner kunne forstyrre eggløsningen og gjøre livmoren mindre mottagelig for eggene.

Røykestopp - ha klare mål

De verste abstinensene vil du oppleve i de første to ukene etter røykestopp prosessen. Når du kjenner at røykesuget kommer, så er det en god ide å ta fram listen over dine røykeslutt fordeler.

Før du slutter

Tips 1 Planlegg dag og dato for røykestopp, merk det i kalenderen og informer dine venner og spre det ut på facebook. Ekstra støtte kan vise seg å være avgjørende!

Tips 2 Start din egen " Røykestopp dagbok" der du skriver ned alle grunnene til at du ønsker å slutte. List ned alle røykeslutt fordeler, dette vil hjelper deg til å holde disse friskt i minnet. Gå igjennom denne listen når du føler at røykesuget er stort. Du kan finne andre gode grunner her.

Tips 3 Kvitt deg med alle sigaretter og aksebeger.

Tips 4Beregn hvor mye du vil spare ved å slutte.

Tips 5 Å vite hva som venter deg når du slutte å røyke, gjør deg mer forberedt når det skjer. Røykeslutt kan gir vanlig bivirkninger som følgende:

 • Abstinenser
 • Humørsvingninger
 • Konsentrasjonsvansker
 • Økt apetitt
 • Stort nikotinsug

Slutte å røyke tips og motivasjon

Det finnes flere måter å slutte og røyke på enn bare å kutte ut røyken på dagen. Noen av dem er:

 • Røykeslutt med psykologiske teknikker
 • Røykeslutt gjennom nikotintyggis
 • Røykeslutt gjennom å erstatte røyken med snus
 • Røykeslutt ved hjelp av hypnose
 • Erstatte røyken med e-sigaretter
 • Røykeslutt ved hjelp av reseptbelagt medisin

Det kan generelt anbefales å komme seg helt av nikotin istedet for å erstatte røyken med nikotintyggis eller snus. Riktignok viser forskning at nikotintyggis og til og med snus er opptil 80% bedre for helsa enn røyk. Det er likevel en stor fordel for både kropp og lommebok å kommeg seg helt av. Derfor velger mange metoder som gjør at man kutter ut røyken og nikotin totalt. Det kan f.eks være hypnose eller reseptbelagte piller for røykeslutt.

Røykeslutt med psykologiske teknikker

Her må du virkelig ta tak i den indre motivasjonen, og en god plan er veldig avgjørende for å lykkes, her er noen tips:

 • Aldri mer si ordet "røyk"
 • Få hjelp til motivasjon, spesielt i en stresset hverdag er det vanskelig å finne motivasjon.
 • Lag en røykesluttgruppe mellom dine venner eller kolleger slik du for strukturert støtte.
 • Sett en dato for din røykfri dag

Forbered deg selv mentalt før du gir opp ved å ta i betraktning alle helserisikoene assosiert med røyking. Du kan for eksempel se på illustrasjonen om hvordan røyking skader kroppen din lenger opp på denne siden. Tenk deretter på alle fordelene som finnes helsemessig for deg når du har sluttet. Når du først har satt en dato for å slutte og begynt behandlingen, fortsett å minn deg selv på hvorfor du vil slutte og husk på hva slags skade som kan forekomme om du ikke gjør det. Disse bør du ha klar skriftlig når du kjenner røyksug.

Røykeslutt med hypnose

Mange prøver å slutte og røyke gjennom å gå til en hypnotisør. Det er rapportert mange positive resultater med denne metoden. En typisk behandling mot røykeslutt hos hypnotisør går ut på at pasienten blir satt i en transe og bedt om å visualisere forskjellige negative ting med røyking, for eksempel at røyking forgifter kroppen. Ofte forlater man timen med en listen positive bekreftelser man skal gjenta til seg selv. Behandlingen foregår gjerne over flere uker, og til og med måneder. Forskning viser at hypnose kan fungere enda bedre om den kombineres med andre teknikker, for eksempel medisinske behandlinger som hjelper deg til å slutte og røyke.

Slutte å røyke gjennom å bytte til e-sigaretter

E-sigaretter har blitt mer og mer populære de siste årene. Mange røykere som tidligere kanskje forsøkte å slutte og røyke ved å bytte til snus, ser gjerne e-sigaretter som den nye store røykesluttmedisinen. Dessverre viser forskning at mange av de negative effektene man får av røykning også er mer eller mindre til stede i e-sigaretter. Hvis man absolutt må ha nikotin er tyggis, snus og e-sigaretter fortsatt et litt bedre alternativ enn den vanlige røyken, men det beste er alltid å slutte helt.